Άρθρα - Μηχανή του χρόνου - 16 Μαρτίου 1968
Μία στην τύχη...
  • Coffee.jpg
Downloads
Επικοινωνία
Facebook
Mail: djcostas@gmail.com
Άρθρο Νο : 449
Audience : Default
Έκδοση 1.00
Ημερομηνία έκδοσης: 2023/3/16 19:37:10
Αναγνώσεις : 139
Μηχανή του χρόνου

"Ενας από μας πυροβόλησε μια γυναίκα και τότε σκόπευσαν όλοι στο κεφάλι της και άρχισαν να πυροβολούν όλοι μαζί": Σαν σήμερα, 16 Μαρτίου 1968, έγινε ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το οποίο δεν έφτασε ποτέ σε κάποιο διεθνές δικαστήριο.

Μια μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει-χωρίς αντίσταση στο χωριό Μι Λάι-κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Βιετνάμ. Ολοι οι κάτοικοι θεωρούνται εξ ορισμού ύποπτοι συνεργασίας με τους αντάρτες. Συγκεντρώνουν το πλήθος, κυρίως γυναικόπαιδα και γέρους. Οι εντολές είναι σαφείς, το χωριό και οι κάτοικοί του πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης.

Resized Image


Σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της "καμένης γης" για να μην υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι που θα βοηθήσουν τους Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με τα αυτόματα τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους, πετώντας πάνω τους και χειροβομβίδες. Δολοφονούνται 507 φτωχοί χωρικοί– ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι. Όταν έφυγαν οι Αμερικανοί, δεν υπήρχε τίποτα που να κινείται. Οπως αποδείχτηκε, το Μι Λάι ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου των εγκλημάτων των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Resized Image


Το Πεντάγωνο κράτησε κρυφό το περιστατικό για ένα χρόνο. Ήρθε στο φως από τα δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς και την επιμονή ενός επαναπατρισθέντος εφέδρου. Τελικά πέντε στρατιώτες κάθονται στο εδώλιο του στρατοδικείου. Η δίκη αρχίζει το 1970 και η απόφαση της ενοχοποιεί μόνο τον επικεφαλής της σφαγής, τον υπολοχαγό Κάλεϊ. Καταδικάζεται σε ισόβια ποινη, η οποία μετατρέπεται σε πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών και στη συνέχεια 10 ετών.

Resized Image


Ο Κάλεϊ,υπεύθυνος για την δολοφονία 507 αθώων, θα μείνει "φυλακή" (στην πραγματικότητα σε κατ’ οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του σε στρατόπεδο) μόλις 3,5 χρόνια πριν λάβει και χάρη από τον Νίξον. Σήμερα ζει στις ΗΠΑ.

Πηγές: Η Σφαγή του Μι Λάι: Ένα ατιμώρητο έγκλημα πολέμου που φούντωσε τον αντιαμερικανισμό διεθνώς, Ποντίκι, Η σφαγή στο Μάι Λάι, πόλεμος του Βιετνάμ – 16 Μαρτίου 1968, ΕΡΤ, Μι Λάι – Βιετνάμ 1968: Η σφαγή, Ημεροδρόμος, "Αποκάλυψη τώρα" για την εκατόμβη στο Μάι Λάι, Καθημερινή.

Εκτύπωσω Μοιραστείτε αυτό το άρθρο