Άρθρα - Βιογραφίες - Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς...
Μία στην τύχη...
  • Nick.jpg
Downloads
Επικοινωνία
Facebook
Mail: djcostas@gmail.com
Άρθρο Νο : 306
Audience : Default
Έκδοση 1.00.01
Ημερομηνία έκδοσης: 2021/4/30 22:10:00
Αναγνώσεις : 33
Βιογραφίες

Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα. Εξορίες και φυλακές ήταν για πολλά χρόνια το "σπίτι του". Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1985 με το αυτοβιογραφικό βιβλίο "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" που δέχθηκε θερμότατη υποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς, αλλά δέχτηκε και αυστηρή κριτική από τον χώρο της Αριστεράς.

Για οικονομικούς λόγους δεν τελείωσε ούτε το δημοτικό σχολείο (έφτασε μέχρι τη δεύτερη τάξη). Παιδί ακόμη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχθηκε στην Αντίσταση και το 1947 καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον εμφύλιο πόλεμο. Έμεινε φυλακισμένος ως το 1953 και από το 1962 εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη.

Resized Image


Λίγο μετά την μεταπολίτευση άρχισε να ζει σαν ελεύθερος πολίτης. Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομακρυσμένος στο Καπανδρίτι με την σύντροφό του Ρηνιώ και τα σκυλιά τους σε ένα αγροτόσπιτο. Άλλα έργα του ήταν τα "Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;" (1988), "Τα κεραμίδια στάζουν" (1991), "Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι" (1996).

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε δηλώσει: "Για πρώτη φορά ζω σε μια κοινωνία που δείχνει να έχει πάθει εγκεφαλικό. Δεν αντιδρά με τίποτα".

Για την κρίση είχε πει: "είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι μονάχα οικονομική. Ουσιαστικά είναι κρίση αξιών και χρεοκοπίας του λογοκρατούμενου και τεχνοκρατικού πολιτισμού μας".

Για την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη: "Είναι δυνατόν να μιλάμε για οικολογία και πράσινη ανάπτυξη και να έχουμε την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο;".

Για την παιδεία: "Μη γελιόμαστε. Υπάρχει εκπαίδευση. Άλλο πράγμα η παιδεία και άλλο πράγμα η εκπαίδευση. Σήμερα, λοιπόν τα παιδιά εκπαιδεύονται. Γιατί; Για να βρούνε τη μηχανή του κέρδους".

Resized Image


Για τους εμπνευσμένους ηγέτες: "Πιστεύω πολύ ότι σε μια κοινότητα, η συλλογική μνήμη είναι πολύ πιο ασφαλής και πιο ισχυρή από οποιονδήποτε ηγέτη".

Για την εξουσία: "Είναι το χειρότερο, το πιο τρομακτικό εφεύρημα του ανθρώπου. Στην πορεία τής ανθρώπινης ιστορίας, οι μόνοι που έσωσαν την αθωότητα τους ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν νωρίς, πριν γίνουν εξουσία".

"Δεν είμαι διατεθειμένος να εκχωρήσω την ύπαρξή μου σε κανενός είδους εξουσία" γράφει σε ένα σημείο του και προσθέτει σε ένα άλλο: "Η ζωή είναι ένα δώρο με ημερομηνία λήξης, που πρέπει να το τιμήσουμε και να το απολαύσουμε".

"Είμαι εναντίον της βίας, πώς αλλιώς θα ήμουν εναντίον της εξουσίας; Είμαι όμως υπέρ της αντίστασης"

Χρήστος Δεμέτης για το news247

Εκτύπωσω Μοιραστείτε αυτό το άρθρο