Άρθρα - Μηχανή του χρόνου - Τα παιδιά του Νίκολας Γουίντον
Μία στην τύχη...
  • Bambie.jpg
Downloads
Επικοινωνία
Facebook
Mail: djcostas@gmail.com
Άρθρο Νο : 144
Audience : Default
Έκδοση 1.00.01
Ημερομηνία έκδοσης: 2020/1/2 20:00:00
Αναγνώσεις : 426
Μηχανή του χρόνου

Το 1988 ο Νίκολας Γουίντον ήταν καλεσμένος στην τσεχική πρεσβεία στο Λονδίνο. Την εκδήλωση κάλυπτε το τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές στιγμές της βρετανικής τηλεόρασης....

Ο 79χρονος τότε Γουίντον καθόταν ανάμεσα στο κοινό μαζί με τη γυναίκα του. Δεν γνώριζε ποιοι καθόταν δίπλα του και απολάμβανε τη βραδιά. Ξαφνικά η παρουσιάστρια ζήτησε από τους καλεσμένους να σηκωθούν όρθιοι σε περίπτωση που χρωστούσαν τη ζωή τους στον Γουίντον. Οι 200 άνθρωποι που κάθονταν στο αμφιθέατρο σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και ο Γουίντον ξέσπασε σε κλάματα.

Resized Image


Ήταν οι απόγονοι των εκατοντάδων παιδιών από την Τσεχοσλοβακία, τα οποία είχε σώσει ο Γουίντον πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τότε κανένας δεν γνώριζε τη δράση του. Το 1988 η γυναίκα του ανακάλυψε τυχαία έναν χαρτοφύλακα στη σοφίτα του σπιτιού, στον οποίο είχε καταγράψει τα ονόματα δεκάδων παιδιών που είχε σώσει από τα χέρια των Ναζί. Έγραφε τα ονόματα των παιδιών, των γονιών τους και των οικογενειών που τα υιοθέτησαν. Ο βρετανικός Τύπος τον αποκάλεσε «Βρετανό Σίντλερ» και η ιστορία του έγινε ταινία με τίτλο «Nicky’s Family»....

Ο Νίκολας Γουίντον (Nicholas Winton), κατά κόσμον Νίκολας Βερτχάιμ (Nicholas Wertheim), γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1909 στο Λονδίνο από γονείς γερμανοεβραϊκής καταγωγής. Απόφοιτος νυχτερινού γυμνασίου, δούλεψε σε τραπεζικά ιδρύματα της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Περί τα τέλη του 1938, νεαρός υπάλληλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, πήγε στην Πράγα προσκεκλημένος ενός φίλου του που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία. Αυτός του ζήτησε βοήθεια, καθώς ένα τμήμα της τότε Τσεχοσλοβακίας βρισκόταν κάτω από τη ναζιστική μπότα και η χώρα ήταν πια γεμάτη καταυλισμούς προσφύγων.

Ο Γουίντον άνοιξε ένα «γραφείο» σ’ ένα ξενοδοχείο της Πράγας όπου υποδεχόταν εβραίους γονείς, που ήθελαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά τους. Αντιμετώπιζε ένα ιδιαίτερα δύσκολο καθήκον: για να εκδοθεί βίζα για τη Βρετανία έπρεπε να βρεθεί για κάθε παιδί μία ανάδοχη οικογένεια που θα το υιοθετούσε και να δοθεί εγγύηση. Ο Γουίντον συγκέντρωνε και χειριζόταν, επίσης, τα χρήματα για τη μεταφορά των παιδιών με τρένο.

Resized Image


Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 1939 ο Γουίντον συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο να μεταβούν στην Αγγλία 669 παιδιά με οκτώ τρένα. Ένας ένατος συρμός, που θα μετέφερε 250 παιδιά, την 3η Σεπτεμβρίου, εμποδίστηκε να αναχωρήσει, όταν η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο. Και τα 250 παιδιά εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος.

Μόλις η Αγγλία μπήκε στον πόλεμο, ο σοσιαλιστής Γουίντον δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης και απασχολήθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Αργότερα το μετάνοιωσε και ζήτησε να καταταγεί στο στρατό. Υπηρέτησε στην αεροπορία κι έφτασε μέχρι το βαθμό του υποσμηναγού. Απέκτησε τρία παιδιά. Το τρίτο του παιδί έπασχε από σύνδρομο Down και πέθανε στα έξι του χρόνια από μηνιγγίτιδα.

Resized Image


Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως οικονομικό στέλεχος σε διάφορες επιχειρήσεις και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το 2002 η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τον έχρισε «σερ» και το 2007 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Τσεχίας, από τα χέρια του προέδρου της χώρας Μίλος Ζέμαν.

Ο Γουίντον συνήθιζε να λέει ότι δεν έκανε κάτι το εξαιρετικό, παρότι ο Τύπος τον υμνούσε και του έδωσε το προσωνύμιο «ο Βρετανός Σίντλερ», παραπέμποντας στον γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ, που έσωσε 1.200 Εβραίους επί των ημερών του Τρίτου Ράιχ.

Αυτή η σεμνότητα του επέτρεπε να κρύβει, ακόμη και από την ίδια του την οικογένεια, τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε για να επιβιώσουν αυτά τα παιδιά. Η γυναίκα του ανακάλυψε τυχαία, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, μέσα σε μια παλιά τσάντα, τον κατάλογο των παιδιών και τα γράμματα των γονιών τους. Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 6.000 απόγονοι των παιδιών που έσωσε ο βρετανός Σίντλερ....

Resized Image


Άγαλμα του Γουίντον στήθηκε στον κεντρικό σταθμό της Πράγας, στο οποίο απεικονίζεται να κρατάει στην αγκαλιά του παιδιά.

Ο Νίκολας Γουίντον πέθανε στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου 2015, σε ηλικία 106 ετών.









Μηχανή του χρόνου
Σαν σήμερα

Εκτύπωσω Μοιραστείτε αυτό το άρθρο